Szatmár, Szatmárnémeti, a kezdetek, a vár...


Sokan nem tudják, mennyi történetet, emléket rejt ez a vidék, mennyire érdekes a múltja, s mennyi lehetőség lenne a jelenben, ezért hajlamosak legyintően beszélni Szatmárról és Szatmárnémetiről. Szatmár a megye neve, Szatmárnémeti a megyeközponté, de létezett egy Szatmár vármegye is, a Magyar Királyság közepe táján, vagyis épp itt. Északról Bereg, Ugocsa és Máramaros, keletről Szolnok-Doboka, délről Szolnok-Doboka, Szilágy és Bihar, nyugatról pedig Szabolcs vármegye határolta.
Honnan a "Szatmár" név? Egyesek szerint az ősi magyar Zothmar személynévből, mások szerint a német Salzmarkt - sópiac - megnevezésből, hiszen a középkorban a Szamoson úsztatták le a sót és szállították nyugat felé... 1150-ben Zothmar néven említik először. De a híres Anonymus is említette elbeszélésében: honfoglaláskor Szabolcs és Tas vezérek Szatmár várához érve azt három napi ostrom után győzedelmesen bevették - ez még csak földvár volt.
Honnan jött a "Németi"? A honfoglalás idején nem sokan laktak ezen a vidéken, amely természeti viszonyait tekintve lápos síkság volt. 1006-ban aztán Szent István felesége, Gizella bajor vadászokat hozatott a Szamos-környékére. Tehát németeket - innen a "Németi" utótag. Németi, amúgy külön városrészt képezett (itt laktak inkább az említett németek), a Szamos egyik ága kiszáradását követően, 1715-ben egyesült Szatmárral - így lett a város neve Szatmárnémeti, és ekkor lett szabad királyi város.

 Szatmár 1686, rézkarc (Jacob Peeters)

Később, a város növekedésével bekebelezte Hóstáncot és ugye jóval később Zsadányt is (Szatmárzsadány). Hóstáncról azt kell tudni, hogy a Szamos folyásának szabályozása (a XVIII. század második fele) utána bal oldalon maradt területet nevezték így. Hóstánc-ai amúgy más városoknak is voltak, például Kolozsvárnak: a megnevezés a német Hochstadt-ból jön, jelentése felsőváros, bár ez esetben inkább előváros vagy külváros. A területen persze korábban is voltak házak, sőt, külön egyház és iskola is, amíg 1680-ban a törökkel vegyült erdélyi hadak föl nem égették. Azt követően persze lassan visszaszivárogtak a szatmáriak a Hóstáncba is.


Volt Szatmárnak is vára? Hol?
Volt bizony. Az Árpád-kori földvárát a tatárok 1241-ben lerombolták, később másikat építettek. Szabályos ötszögletű volt, megközelítését két kapu szolgálta, föld töltés és árok vette körül. Az árokban folyt a Szamos. 1543-tól kőfal vette körül a várat. A töltésen oszlopok álltak, amelyeket gyékény font össze - tudhatjuk meg Beliczai János feljegyzéseiből. A talaj vizenyős volta miatt a vár alapjait nagyobb méretű kőtömbökre és néhány sornyi téglára fektették le a korabeli építők - az épületeket később is így "alapozták", Szatmárnémeti központjában majd' mindet. Nem csak hadászati célokat szolgált, a várban volt Szatmárnémeti első katolikus temploma is, amelyet Nagyboldogasszony tiszteletére szenteltek (a Kálváriával szemben állt, a Lechner-ház helyén). 1535-től a vár az osztrákok kezére került. 1555-től 1558-ig Báthory István a parancsnoka, a későbbi erdélyi fejedelem, majd lengyel kapitány.
Az elhelyezkedését tekintve, Beliczai János feljegyzései szerint a mai Str. Cetății (Várdomb), Str. Eminescu (Szirmai u), Str. Mircea cel Bătrân (Kossuth Lajos u), Str. Aurel Pop (Majláth) utcák környékén állt. Hozzá kell tenni, mivel a várat többször lerombolták, újjáépítették, más-más sugarat zártak be a várfalak. Ezért találtak várfal-maradványokat a Királyi Katolikus Főgimnázium, de a Püspöki Konviktus építésekor is, sőt, a jelenlegi "Megmaradás háza" építésekor (az egykori nyári színház, korábban kanonoki kert területén).
A vár 1723-ig állt, akkor árkát, töltését eladták házhelyeknek, anyagát széthordták.
Beliczai János rajza
átültetve egy régi térképre
és egy maira

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utcatörténetek, Szatmárnémeti magyar utcanevei

A szatmári haszidok, akik New York-ban megépítették a Szatmárjukat

A szatmárnémeti hidak története

Zsinagógák, szatmári zsidóság

Volt egyszer egy (nagy) kisvasút

Pár év alatt megépítették az Újközpontot

A szatmári konyha – feledésbe merülő szatmári ételekről

Szatmárnémeti rejtélyes téglái

Céhektől-gyárakig – a szatmári ipar fejlődése

A szatmárnémeti régi főtér története