Mi állt az Aurora és a divatház (kerekmoda) helyén?


Ha Szatmárnémeti régi főterén (a Deák téren, Piactéren) sétálunk, gyorsan észrevesszük az oda nem illő épületeket. A figyelemre méltó, századfordulós épületek gyűrűjét megbontja két-három stílusában elütő. Melyek ezek - gondolom már mindenki kitalálta: az Aurora szálloda, valamint a divatház, a mellette levő kocka-ingatlannal. Hogy kerültek oda? Bizony, a kommunista idők termékei, az elnyomó vezetés ugyanis minden fontosabb városban igyekezett nyomot hagyni. Megvolt a csapásirány, a kiválasztott stílus, a monumentalitás, amihez igazodni kellett. Másrészt ugye módosítani kellett a városképet a régi emlékek, nyomok eltüntetésének céljából is, lehetőleg a hangsúlyok áthelyezésével.

De ejtsünk szót arról, mi állt a stílusrontó épületek helyén és hogyan néztek ezek ki.

Az Aurora szálloda helyén a Berenczei-Kováts-ház állt, amely Szatmárnémeti egyik legrégibb emeletes háza volt. Amint a neve is mutatja, ez egy magánház volt, méghozzá Berencei Kováts családé, többek között Sándor, majd később Jenő (nem cz-vel hozzák a nevét a korabeli újságok) földbirtokosoké - főleg Homok-on voltak nagyobb birtokaik.  
Jeney György írja "Egy szatmári czivis emlékiratai" (1816) című munkájában: "Az inségi idő közepette épült Kováts Sándor úr kontignációs (emeletes) háza a piacon, melyről már fundamentuma letétekor úgy vélekedtek, hogy a városnak nagy ékességére fog szolgálni: amint hogy igaz is. Minthogy pedig a díszes épülettel a piacon ágaskodó régi kútágas összeillőnek nem látszott, annak tőből való kivágása megrendeltetett."
A Piactér és a Károlyi-köz sarkára épült, a Károlyi-köz felé 4 ablakkal, a Piactér felé 12 zsalugáteres ablakkal, egy nagy-, illetve egy kisebb kovácsoltvas erkéllyel. A földszinti részében üzletek voltak, többek között Schön, Fischer, Mayer, Hold, Neuman bérelt ott üzletének helyet, innen a zsidó korzó elnevezés is. Az emeletre széles, kanyargós falépcső vezetett.
Azt is tudjuk Jenőről, hogy szerette a lóversenyt, ő volt a "Szatmármegyei lóversenyegylet" elnöke. Az Északkelet 1910. július 24-én ír az egylet tisztújításáról: berencei Kováts Jenő (kicsi kezdőbetűvel írták azt, hogy berencei, nemesi előtag lévén) lemondott elnöki tisztségéről és örökös díszelnökké választották. A megüresedett elnöki állásra egyhangú közfelkiáltással berencei Kováts Miklóst választották meg.
Az Északkelet 1912. március 20-i, 65. számában tudósít a haláláról: vasárnap a homoki birtokára akart kocsizni, de a város határában rosszul lett, eszméletlen állapotban vitték vissza Deák téri lakására, ahol hétfőn éjjel meghalt. 21-én már temetéséről írnak, melyen megjelent a vármegye és a környék "intelligenciája" igen nagy számban.
Házát a 70-es évek környékén lebontották.

A divatház (Casa de moda) helyén a Tivoli vendéglő állt, kitűnően illeszkedve a város architektúrájába. Jól érvényesült mellette a színház, harmóniában volt a vele szemben álló Ormos-házzal. Ahogy a neve is mutatja, vendéglő volt, de rendeztek ott bálokat, helyet adott díszes ünnepségeknek is. A kommunista idők alatt nevet váltott és "Cina"-ként működött, majd a 70-es években lebontották és nagyjából egy időben épült az Aurora hotellel, a Nicolae  Porumbescu általtervezett újközpont épületeivel.

A Berenczei-Kovács-ház
 





Ezt a fotót a Fecebook-on találtam, azt írták alá, a képen a berencei Kovács-ok, tehát a tulajdonosok láthatók 1965-ben, a házat pedig 1967-ben bontották le.

 
És a helyén az Aurora

A Tivoli vendéglő (későbbi Cina)
 1937-ben
 A kép tanulsága szerint,még régebben a Tivoli-tól közvetlenül jobbra is állt egy épület.


 A Tivoli-tól jobbra állt épület helyén később udvart hagytak, fával.

 

Épül a Divatház

  És itt már a divatház áll

Megjegyzések

  1. Elég "fiatalként "meg láttam is és jártam is ezen épületekbe aTivoli kerthelységébe szólt a cigány zene ,szinházi élmény után oda ültünk be sokad magunkkal ,majd jöttek aszinészek és hajnalig csoda mulatság volt ÉLET ,A berencei házba ,miután államosittták egy ismerös család élt és náluk jártam ,az udvarba volt üveges és Márkusz bácsi gumi műhelye .Igen még mi is láttuk ,sajnos már semmi sem olyan mint rég volt .

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utcatörténetek, Szatmárnémeti magyar utcanevei

A szatmári haszidok, akik New York-ban megépítették a Szatmárjukat

A szatmárnémeti hidak története

Zsinagógák, szatmári zsidóság

Volt egyszer egy (nagy) kisvasút

Pár év alatt megépítették az Újközpontot

A szatmári konyha – feledésbe merülő szatmári ételekről

Szatmárnémeti rejtélyes téglái

Céhektől-gyárakig – a szatmári ipar fejlődése

A szatmárnémeti régi főtér története