A Városháza és a Tornyos-ház

Az "Apáink látták" sorozatban térjünk át kicsit a városi épületekre, amelyek egykor léteztek, de lebontották és a helyükre építettek mást, vagy épp parkot létesítettek a helyükön. Ez utóbbi a Városházára vonatkozik, amelyre még sokan emlékezhetnek is.
1889-ben épült klasszicista stílusban a Püspöki palota mellé, Szikszay Lajos vállalkozó munkájaként a városi közigazgatás új székhelyéül, miután a Tornyos-házat lebontották. Négyszögletes alapú volt és belső udvarral rendelkezett, vonalvezetésével a Korona-szálló épületével volt rokonítható.
"Az 1890-ben megindult alkotások is lábra állottak: Felépült az új városháza, azaz a városházának a Színház-közre néző főrésze, a szép és díszes lépcsőházzal, nagy és kis tanácsteremmel. 1891. január 5-én nyitotta meg Domahidy Ferencz főispán ünnepies közgyűlésen az új városháza nagy tanácstermét." (Boór Béla gyűjteményéből) A közigazgatás 1890-ben költözött be az épületbe és ott az 1970-es évek elejéig működött. Az épületet állagromlás, omlásveszély miatt bontották le. Helyére nem épült semmi, park létesült. Amúgy pedig a helyén, előtte Szatmár első kőszínháza volt ott - az 1847-ben épült és 1848. március 20-án nyitott meg, igen, a nagy forradalom és szabadságharc idejében.

 Fénykorában
 és bontás előtt

És ha már említettem a Tornyos-házat. Barokk stílusban épült 1768-ban, és ahogy a neve is tükrözi, egy tornya volt. Ott állt, ahol most a Pannónia (Dacia) hotel áll. Szatmárnémeti közigazgatásának első székháza, a polgármesteri hivatal és a tanács székhelye, a városháza, illetve 1897-ig a városi törvényszék épülete is - hiszen a város maga bíráskodhatott a királyi kiváltságlevelek alapján. 1900-ban a Műemlékek Országos Bizottságának elnöke, Schulek Frigyes megvizsgálta az épületet és lebontásra alkalmasnak találta.





Ezt a képet a város felcserének segédje festette. Azt örökítette meg, hogy 1815. december 31-én a polgári katonaság ünneplő lovas százada a Városháza előtt felsorakozott. A város szabadságának 100 éves jubileumát ünnepelték akkor.

Az "Apáink látták" sorozat minden része, egybeolvasztva olvasható erre a linkre klikkelve!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utcatörténetek, Szatmárnémeti magyar utcanevei

A szatmári haszidok, akik New York-ban megépítették a Szatmárjukat

A szatmárnémeti hidak története

Zsinagógák, szatmári zsidóság

Volt egyszer egy (nagy) kisvasút

Pár év alatt megépítették az Újközpontot

A szatmári konyha – feledésbe merülő szatmári ételekről

Szatmárnémeti rejtélyes téglái

Céhektől-gyárakig – a szatmári ipar fejlődése

A szatmárnémeti régi főtér története