Amikor még állt a Kioszk a Kossuth-kertben


A változások kora volt a XIX. század Szatmár városa számára. Akkor lett a kis mezővárosból a kor szempontjából modern város. Ekkor alakították ki a Kossuth-kertet is, pontosabban az 1800-as évek végén, Kiss Gedeon városkapitány kezdeményezésére egy Johann Heim nevezetű, hamburgi születésű budapesti műkertész tervei alapján - előtte téglavető volt ott, később pedig lőtér, ezért is volt Lövölde-kert a neve mielőtt parkosították volna. Ritka fafajtákat hoztak, de a parknak saját öntözőrendszere volt és Meszlényi Gyula püspöktől díszes vaskaput kapott - ez idővel eltűnt.
A Kossuth-kert hivatalos neve az időben is változott: Lövölde kert, majd 1898-tól Kossuth-kert, 1918-tól Római Kert, 1940 Kossuth-kert, 1945-től Néppark, 1976-tól Pionírpark, 1990-től Római Kert, 2004-től Grădina Romei/Kossuth-kert. Szatmárnémeti magyar ajkú lakosságának azonban mindig Kossuth-kert volt.
Itt épült a Gőz- és kádfürdő, az 1847-ben alapított lövőház helyén. A szatmáriak - főleg férfiak - szívesen jártak el oda, és azt mesélik, a gőzmedence kör alakú volt, lépcsőkkel lejtett, izgalmas volt. Emellett kádak is voltak, szokott módon is meg lehetett fürödni. Ne feledjük, hogy a történetben abban a korban vagyunk, amelyben még nem igazán léteztek fürdőszobák, angolvécés házak. Például a bérházak esetében emeletenként egy-két vécé, egy fürdőhelyiség volt...
A gőz- és kádfürdő előtt állt Kiss Gedeon városkapitány szobra - ő kezdeményezte a Kossuth-kert létrehozását (több fát maga ültetett), ahogy a városi múzeumét is, a Sétatérét is. Az eredeti szobor eltűnt és csak 2010-ben pótolták.






A Kossuth-kerti kioszk abban az időben épülhetett, amikor a gőzfürdő is, egyes források szerint a park dombjának helyén. Ez volt a város egyik legpezsgőbb pontja, esténként urak, hölgyek töltötték meg - persze az illem szerint -, bálokat rendeztek a kioszkban. Amikor 1876 augusztus 14-én Jókai Mór Laborfalvi Róza társaságában Szatmárnémetibe látogatott, este a kioszkban rendeztek 300 terítékes díszvacsorát számára. Aztán változtak az idők, Papp Aurél (Aurel Pop) híres festőművész műterme lett, a háború alatt állaga leromlott, majd lebontották. A gőz- és kádfürdő épülete azonban megmaradt, ma a "zöld házként" ismert. A Kossuth-kerten keresztül haladt a villamos, majd a keskeny nyomvonalú vasút útja, amelyik az Attila, Rákóczi, Hám János utcákon keresztül ért be a Deák-térre, onnan haladt tovább a Gőzfűrész állomásig (itt írtam a villamosról, itt pedig a Zsuzsiról).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utcatörténetek, Szatmárnémeti magyar utcanevei

A szatmári haszidok, akik New York-ban megépítették a Szatmárjukat

A szatmárnémeti hidak története

Zsinagógák, szatmári zsidóság

Volt egyszer egy (nagy) kisvasút

Pár év alatt megépítették az Újközpontot

A szatmári konyha – feledésbe merülő szatmári ételekről

Szatmárnémeti rejtélyes téglái

Céhektől-gyárakig – a szatmári ipar fejlődése

A szatmárnémeti régi főtér története