Hol üdült egykor a szatmári ember? Üdülőhelyek Szatmárban

Sok olyan üdülőhely vesz minket körül Szatmár megyében, amelyeket régen ismertek, látogattak, mára azonban többé-kevésbé a feledés homályába merültek. Ismert, hogy már a rómaiak is szerették a fürdőhelyeket és nekünk sem kell messze mennünk, ha jó gyógyfürdőt szeretnénk.
Bikszádon gyógyfürdője már a 17. században országos hírű volt. Nem csak a szatmáriak látogatták, messzi földekről képesek voltak ideutazni vizéért, melynek minősége a krancheni, gleichenbergi és niederseltersi forrásokkal vetekedett. A 19. században palackozták az itteni gyógyforrások vizét, s szinte a világ minden tájára szállítottak belőle (Wikipedia).

 Bikszádfürdő

Szatmárban közkedveltek voltak a büdössári fürdők is, iszapos, kénes vizeikkel – innen a megnevezés. A kénlerakódások miatt ezek sárgászöldesre festették a köveket, sziklákat. Az Avasban, Vámfalutól mindössze 9 km-re található. És ha még egy igazán nagy nevet akarunk említeni, akkor még közelebb megyünk Vámfaluhoz, tőle 3 km-re fekszik ugyanis egy nagy hírű, gyönyörű fürdő, Máriavölgy-ben. Az Osztrák-Magyar Monarchia alatt már nagyra értékelték a helyet, Erzsébet királynőnek, Sziszinek szobrot is emeltek ott.


Máriavölgy

 Erzsébet királyné szobra


És egy újsághirdetés


 Óváriban is gyógyfürdő volt!

A gyógyvizes fürdőhelyeket sorolhatnánk tovább, azonban a szatmári ember szeretett és tudott örülni a Szamosnak is. Több strandot is kialakítottak a Szamoson, ahol biztonsággal fürödhettek a tiszta vízben (még a nagy gyárak ideje előtt).
Strandon, a Szamoson



1910-ben

Az üdülés, tudjuk nem csak a fürdőzést jelenti. Nagy feltöltődést jelenthet, ha a város zajától elvonulhatunk kicsit a természetbe, a fák közé, egy szép kertbe, mondjuk a Dinnyéskertbe!
Ez a Tisztviselőtelep mellett helyeszkedett el, és mielőtt a város oda nem terjeszkedett, amíg be nem építették, igen szép kertek álltak ott. Mellette volt, közelebb a Szamoshoz a Dianna kert.


Bartha Károly pálmákkal is foglalkozott a Dinnyéskert 6. szám alatti kertészetében.

És ha írtam a kertekről, ne feledkezzünk el a szőlősökről sem, a szőlőnek pedig hegy kell. Szatmárnémeti közvetlen közelségében pedig ha hegyek nincsenek is, dombok azért vannak. Szatmárhegyet már a 18. században említették, mint Szatmárhoz tartozó szőlőhegyet, itt voltak ugyanakkor a tehetősebb szatmári embereknek a nyaralói, szőlőbirtokai.
A fent említettekből, illetve a képeket nézve azt hiszem, elgondolkodhatunk azon, talán igazuk volt a régieknek, amikor az egészség megőrzését vagy visszanyerését segítő vizeket, a nyugalmat, a csendet, a természet csodáit a közelben keresték, s nem utaztak ezekért országokon át...













  Üdvözlet Szatmárhegyről


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utcatörténetek, Szatmárnémeti magyar utcanevei

A szatmári haszidok, akik New York-ban megépítették a Szatmárjukat

A szatmárnémeti hidak története

Zsinagógák, szatmári zsidóság

Volt egyszer egy (nagy) kisvasút

Pár év alatt megépítették az Újközpontot

A szatmári konyha – feledésbe merülő szatmári ételekről

Szatmárnémeti rejtélyes téglái

A szatmárnémeti régi főtér története

Céhektől-gyárakig – a szatmári ipar fejlődése