Képzeld el a jövőt... 1902-ben


Ki nem gondolkodott volna el azon, vajon milyen lesz a jövő? A filmek elénk tárják többnyire az apokaliptikus jövőképeket, a disztópiákat. Voltak azonban idők, amikor az emberek nagyobb reménnyel tekintettek előre. Ilyen volt a századforduló időszaka Szatmárban. Míg Párizs a nagy szimbolisták Baudelaire, Verlaine és Rimbauld melankóliájában fürdött, nálunk megjelentek Ady Endre első versei, Erdély sziporkázott. No és jutott ebből a "sziporkából" Szatmárnak is, amely még fejlődése virágát élte, épp 1900-ban indult a villamos, pár éve (1892-ben) avatták fel a színház új épületét, szépült a város.

Nagyjából ebben az időben gondolkodhattak el először a fotográfusok, vajon milyen lesz Szatmárnémeti a jövőben? Történetünkben a világháborúk előtt vagyunk, még nem éltük meg a világégéseket és volt reményünk. Másrészt a fotográfusok, az akkori emberek értelem szerűen abból táplálkoztak a jövő képeinek felépítésében, amit ismertek.

Nézzük meg közelebbről ezeket a képeket:

A Deák-téren vagyunk, a volt Piactéren, már Hám János áldásos városrendezési tevékenysége révén felépültek a polgárházak, a Zsidó korzó felé nézünk. A szatmári ember szerette a villamost, a jövőbe nagyobb villamoshálózatot képzelt, automobilok jönnek-mennek, de van motoros és megmaradt a lovagló közlekedés is - megfelelő öltözetben. Ha pedig felnézünk, repülők és zeppelinek szántják Szatmár egét... Az emberek integetnek a pilótáknak. Azért tippelem a kép keletkezését az 1900 és 1906 közé, mert csak abban az időben működött a villamos. Készülhetett ez a jövőkép mondjuk 1902-ben...

Helyszínt váltunk, a Hám János (jelenlegi Horea) utcán vagyunk, amely igen fontos volt a szatmári ember számára, hiszen a sarkán volt az Ormos-ház, szinte szembe vele a Színház, azzal pedig szinte szemben a Viktória szálló. Ezek mind fontos pontok voltak. A képen látjuk a villamost, automobilokat, de közlekednek motorral és lovagolva is. Valaki a kép közepén hátat fordít nekünk, és felnéz, hiszen szerinte a lényeg ott van a repülőgéppel, légballonnal és léghajóval, amelyből sokan integetnek.
Ez a képmontázs később készülhetett, vagy később adhatták újra ki, hiszen már román nyelven is írja rajta a város nevét - legalább 1920-ban. Az emberek hallottak már az amerikai magas épületekről, az akkori felhőkarcolókról - hiszen volt kapcsolat Amerikával - és elképzeltek egy helyi felhőkarcolót, ami nem lehetett más, mint az impozáns Pannónia/Dacia szálló, melynek tornyánál léghajó és repülőgép teszi tiszteletét.

Kedves dolog elmerengni, hogyan képzelték el régen a jövőt. Ma biztos más jellegűt rajzolnának már a gyerekek is. Vagy ki tudja?
Más:
Székelyudvarhelyen is készültek hasonló képeslapok - a technika fejlődése "divatba hozta" a jövőábrázolásokat

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utcatörténetek, Szatmárnémeti magyar utcanevei

A szatmári haszidok, akik New York-ban megépítették a Szatmárjukat

A szatmárnémeti hidak története

Zsinagógák, szatmári zsidóság

Volt egyszer egy (nagy) kisvasút

Pár év alatt megépítették az Újközpontot

A szatmári konyha – feledésbe merülő szatmári ételekről

Szatmárnémeti rejtélyes téglái

Céhektől-gyárakig – a szatmári ipar fejlődése

A szatmárnémeti régi főtér története