Miért vannak itt a harckocsik?


Időről-időre feltűnnek Szatmárnémeti egén a hadsereg helikopterei, vadászgépei (F 16, MIG 21 Lancer), az utcákon pedig harckocsik vonulnak. Mikor és miért történik ez? A román nemzeti ünnepek alkalmával Szatmár mintha kihangsúlyozódna. Ahhoz, hogy az okokat megértsük, meg kell vizsgálnunk közelebbről a román nemzeti ünnepeket. A magyar lakosság sokszor nem tudja, mit, mikor és miért ünnepel a többség, ezért is lehet hasznos ez az áttekintés.

Kezdjük a Román Hadsereg napjával, amit 1959-óta október 25-én ünnepelnek (az 1959. október 1-jén iktatott 381-es dekrétum alapján, hiszen előtte, 1951. és 1959. között október 2-a volt a Román Hadsereg napja). Arra a momentumra irányítja a figyelmet, amikor a második világháború (1939-1945) végén, 1944-ben Románia újra az 1920-1940 közötti határok közé került - az 1940-es területvesztést követően, amikor is a második bécsi döntés után Észak-Erdély 4 évre visszatért Magyarországhoz. Az utoljára visszafoglalt városok pedig Szatmárnémeti és Nagykároly voltak, ezért érkeznek ilyenkor, minden év október 25-én ide harckocsikkal és vadászgépekkel ünnepelni. Évről-évre nagyobb ívű ez az ünneplés, Nagykároly az államelnököt, miniszterelnököt, egyéb állami méltóságokat is vendégül látja ezen a napon. A megemlékezési ünnepségek idén Szatmárnémetiben már október 24-én megkezdődtek az ismeretlen katona emlékművénél, 25-én pedig (Szatmárnémetiben is folytatódtak) ismét Nagykároly volt az ország fókuszában, a román katona emlékművénél tartott ünnepséggel.
 2015-ös felvétel

Mi történt 1944. október 25-én?
Miután a szeptember 16-i bombázásokat követően a német és magyar csapatok kivonultak, a német utóvédek csaptak össze az oroszokkal, akik a Szamos jobb oldalán, Szamoskrassó felől, illetve a Szamos bal oldalán, Nagybánya irányából érkeztek. A 4. Román Hadsereget Gheorghe Avramescu tábornok vezette, ő vonult október 25-én Nagykárolyig. A 6. Hadtest négy alegysége Nagykároly környékén szállt szembe az ellenséggel, míg a 2. Hadtest, jobbján a 11. Gyalogság csapataival Szatmárnémeti felé indult. Az utolsó város, amit visszafoglaltak, Nagykároly volt, ahova bár már 24-én éjjel behatoltak, 25-ig még tartottak az utcai harcok. (1) Gheorghe Avramescu tábornok az eseményt I Mihály román királynak ajánlotta, aki azon a napon ünnepelte 23-ik születésnapját. De Avramescu elment csapataival november 1-jére a Tisza folyóig, december 17-ére pedig Magyarország és Cseszlovákia határáig - aztán be is léptek Cseszlovákiába.

 A kép forrása: Historia.ro
A Román Fejedelemségek Egyesülésének ünnepe vagyis Moldova és Havasalföld egyesülése: Az eseményt segítette, hogy a Párizsi Egyezmény (1856) "kérései" alapján egy vezetőt, Alexandru Ioan Cuza-t választották meg mindkettő uralkodójának - 1859. január 5-én Moldovában és 1859. január 24-én Havasalföldön. Ezért ünneplik ma január 24-én a "kisegyesülést". Az európai nagyhatalmak szándéka (is) volt az egyesülés, a kor politikai változásainak okán. Megjegyzendő, hogy már 1831-1832-körül megindultak az egyeztetések a politikai egységesítés módjairól, 1833. és 1835. között pedig megszüntették a vámot a két terület közötti határon. Miután 1859-ben megválasztották, 1862-ben aztán Alexandru Ioan Cuza egyesítette a két kormányt és parlamentet is. Cuza 1866-os eltávolítását követően Hohenzollern Károly herceg (a Hohenzollern dinasztia leszármazottja), vagyis I. Károly román király (az első román király) erősítette meg az egységet és az alkotmányban már Románia-ként nevezi az új államot.

December 1. Románia nemzeti ünnepe, amely Erdély, Bánát, a Körösvidék, és Máramaros egyesülését emeli ki Romániával, az 1918. december 1-jén történt gyulafehérvári nemzeti nagygyűlés és a gyulafehérvári kiáltvány alapján. 1990-ben határozták a nemzeti ünnepet erre a napra, azelőtt Románia nemzeti ünnepének időpontja más és más volt: 1866-1947 között május 10-e, 1948-1989 között augusztus 23.
1866. május 10-én  Hohenzollern Károly herceg, a későbbi I. Károly román király esküt tett a Román Egyesült Fejedelemségek képviselői előtt, és megkoronázták őt Románia uralkodójának. Románia függetlenségét az Oszmán Birodalomtól csak 1877. május 10-én mondták ki, s ekkor kezdődtek meg a függetlenségi háborúk, de ez más történet...
I. Mihály Király 1947. december 30-i száműzetését követően Románia nemzeti ünnepe augusztus 23-ára került. 1944-ben, a második világháború alatt ezen a napon lépett ki Románia a központi hatalmak közül és állt át az antant oldalára. Vagyis addig Magyarországgal közösen harcolt a például szovjetek ellen, s utána a szovjetek és amerikaiak oldalán a központi hatalmak ellen (a második világháború szatmári eseményeiről itt írtam még). A szovjethű román kommunista vezetés érthető módon fontosnak érezte az említett momentumot, amit a romániai népi (kommunista) forradalom kezdeteként is tekintett. Csak  az 1989-es forradalom és rendszerváltás után változtathatták meg a nemzeti ünnep időpontját, december 1-jére. (2)

A végén pedig kiemelnék még egy nemzeti ünnepnapot, amellyel a szatmáriak is találkozhatnak 1998-óta. Ez a lobogó napja, amelyet az 1998. május 20-án elfogadott 96-os törvény alapján szerveznek meg évente, illetve ajánlják az állami intézményeknek, hogy ezen a napon a lobogóval kapcsolatos kulturális programokat szervezzenek. Ilyenkor katonai parádékat is tartanak.

Meg kell még említeni itt valamit: Szatmárnémeti régi főterén, a Deák téren 2018. december 1-jén katonai tiszteletadással leplezték le az ismét felállított ismeretlen hős szobrát - az első világháború vége és a második bécsi döntést követő magyar bevonulás közötti időben állt korábban ott. 2019. április 19-én pedig ismét harckocsikkal vonultak ide az ünneplők, Szatmárnémeti egén helikopterek és vadászgépek szálltak. Arra emlékeztek ugyanis, hogy 100 év telt el a román hadsereg első világháború (1914-1918) végi, Szatmárnémeti bevonulása óta. Ez 1919. április 19-én történt, és ekkor vette át a román vezetés a város és a megye közigazgatását. Ezt megelőzően Sándormajoron és Hadadon voltak az utolsó összecsapások. (3)



1. Historia.ro:
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/de-ce-e-25-octombrie-ziua-armatei-romane

2. Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_na%C8%9Bional%C4%83_a_Rom%C3%A2niei
https://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Principatelor_Rom%C3%A2ne
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_drapelului_na%C8%9Bional_al_Rom%C3%A2niei

3. A Kolozsvári Rádió Honlapja:
http://www.radiocluj.ro/2019/04/19/satu-mare-1919-2019-armata-a-intrat-in-oras-ca-in-urma-cu-100-de-ani/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utcatörténetek, Szatmárnémeti magyar utcanevei

A szatmári haszidok, akik New York-ban megépítették a Szatmárjukat

A szatmárnémeti hidak története

Zsinagógák, szatmári zsidóság

Volt egyszer egy (nagy) kisvasút

Pár év alatt megépítették az Újközpontot

A szatmári konyha – feledésbe merülő szatmári ételekről

Szatmárnémeti rejtélyes téglái

Céhektől-gyárakig – a szatmári ipar fejlődése

A szatmárnémeti régi főtér története