Egy püspök építtette a tűzoltótornyot

Szatmárnémeti szimbólumépülete, amit a turisták sokszor tévesen minaretnek néznek a Deák-térhez közel, a Pannónia szállóhoz tartozó filharmónia melletti kis parkban található. A tűzoltótoronyra ma minden szatmári büszke, de kevesen ismerik történetét, a megépítésének körülményeit, "sorsát", funkciójának változását az időben. Az idelátogatóknak megmutatják, sőt, mivel tavasztól őszig nyitva áll, sokan meg is másszák a 175 lépcsőfokot, felmennek, hogy a csaknem 34 méteres magasból tekintsenek a városra. A torony maga 45 méter, de a 33,75 méteres magasságnál található a kiugró körerkélye. Innen figyelték a XX. század elején a várost a tűzoltók. Erre különösen nagy szükség volt, hiszen a városban a háztetőket akkor még nagyrészt zsindellyel fedték, de voltak deszka- é  zsúptetős házak is. Még jobban mutatja a tűz figyelésének fontosságát, hogy a századfordulón még 814 faházat tartottak nyilván a városban. Ha egy begyúlt, könnyen továbbterjedt a többire. Így alakultak ki azok a tűzvészek, amelyek az évszázadok során többször pusztítottak Szatmárnémetiben. A tűz terjedését segítette továbbá az is, hogy sok helyütt az utakat fűzfavessző-kötegekkel borították.


A tűzoltók az 1800-as években a Tornyos-ház tornyából figyelték a várost. Az 1768-ban felépített Tornyos-ház a jelenlegi Pannónia szálló helyén állt. Szatmárnémeti közigazgatásának első székháza, a polgármesteri hivatal és a tanács székhelye, a városháza, illetve 1897-ig a városi törvényszék épülete is volt. 1900-ban azonban lebontották és a tűzoltóknak nem maradt más lehetőségük, mint hogy a Székesegyház tornyába járjanak fel.
Meszlényi Gyula (1887-1905) volt akkor a Szatmári Egyházmegye püspöke. A város szociális helyzete, kulturális élete iránt is érzékeny püspök, hogy segítse a tűzoltók munkáját 20 ezer arany korona ráfordítással 1903-1904-között megépíttette a tűzoltótornyot, melynek bejárata mellett a következő feliratokat helyezték el:

"Épült Papp Géza polgármester, Tankóczy Gyula főkapitány, és tűzoltó parancsnoksága alatt."

"A Szatmári Róm. Kat. Egyházmegye százéves fennállásának jubileuma alkalmából a szab. kir. város javára és díszére a tűzoltó intézmény nemes céljának szolgálatára emelte ezen őrtornyot nagyméltóságú Meszlényi Gyula. (1904)."

"Tervezte Dittler Ferenc. Építette Vajnay Lajos."


1904. szeptember 25-én avatták fel a tornyot, mellette sokáig két tűzoltókocsi állt. A kommunizmus alatt a torony tetején antennák álltak, a körerkély-közepi kamrában telefon volt egy asztalon - azt beszélik, a Securitate onnan figyelte a mozgást a városban.
Állaga folyamatosan romlott, mígnem 2005-ben, Ilyés Gyula polgármestersége idején felújították, s megnyitották a látogatók előtt.

A tűzoltótorony tetejét rézzel borított kupola fedi, melynek csúcsán az egykor lebontott városháza tornyának "gombja" látható. Ez a város címerét ábrázolja. Lám, így kapcsolódott a múlt a jelennel és a jövővel a tűzoltótoronyban.

Amit kevesen tudnak, hogy a tűzoltótorony tetejében a tűzoltók jeleket is hagytak az utókor számára. Belekarcolták nevüket a körerkély tégláiba a leszerelésük idején, s feltüntették a leszerelés dátumát is (valószínűsíthetően). Sajnos idővel mások is kedvet kaptak hozzá, és felkarcolták nevüket, akár egy már foglalt téglára, egy már meglévő kézjegy elcsúfításával, elfedésével. Sőt, ma sok esetben filctollal firkálják a tűzoltótorony tégláit. Ami a múlt értékes lenyomata lehetett volna, lehetne, így tűnik el a jelen érzéketlen firkálásában.



 Iancu Gheorghe-nak tulajdonított felvétel. Mennyire más volt akkor még a városközpont. Ezek a házak már nem állnak, ahogy - úgy gondolom - ez a sétány sem létezik már.


 
Informația Zilei képe

Aktuális képek:

A körerkély tégláin elhelyezett írások:























És a negatív példákból pár, szintén a Tűzoltó torony párkányáról (alább):



Felhasznált irodalom:

1. Sipos Ferenc feljegyzései
2. Dr. Bura László, Szatmárnémeti kialakulása és fejlődése épületei és műemlékei tükrében, Identitás Alapítvány, 2005, Szatmárnémeti
3. Muhi Sándor, Szatmárnémeti városismertető, Szatmári Turisztikai Technikum, 2003
4. https://hu.m.wikipedia.org/wiki/T%C5%B1zolt%C3%B3torony_(Szatm%C3%A1rn%C3%A9meti)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Utcatörténetek, Szatmárnémeti magyar utcanevei

A szatmári haszidok, akik New York-ban megépítették a Szatmárjukat

A szatmárnémeti hidak története

Zsinagógák, szatmári zsidóság

Volt egyszer egy (nagy) kisvasút

Pár év alatt megépítették az Újközpontot

A szatmári konyha – feledésbe merülő szatmári ételekről

Szatmárnémeti rejtélyes téglái

A szatmárnémeti régi főtér története

Céhektől-gyárakig – a szatmári ipar fejlődése